Update 18:50: @FritsWester meldt dat kwestie-Uruzgan een zo goed als verloren zaak is voor CDA en PVDA, gaat nu enkel nog maar over vertrouwen. Kans dat het kabinet valt is gegroeid van 75 naar 85%.

Update 21:10: @FritsWester meldt dat het kabinet nog steeds in twee kampen verdeeld is, CDA en CU vs. PVDA. Vertrouwen in elkaar blijft enorm laag. Als ze híer nog uitkomen is het echt een godswonder. …en in een kabinet met het Christen Democratisch Appel en de ChristenUnie hoop ik liever niet op een godswonder.

BREKENDE UPDATE 21:46: Zojuist is bekend gemaakt dat er personcferenties gehouden gaan worden op het ministerie van financiën én op het ministerie van algemene zaken. Samenvatting: het kabinet is niet gevallen, maar keihard uit het raam gegooid. Gefeliciteerd. Later melding over waar en wanneer te volgen.

Update 22:30: Nu NOVA op Nederland 2 én Politiek 24 vanuit Studio Dudok, op meters afstand van waar het kabinet nu zit. Gasten: o.a. Pechtold en Kant. Straks om 23:00  begint RTL 4 met een EXTRA nieuws uitzending, nog onbekend waarom. Misschien voor de lol, misschien voor echt BREAKING enzo.

UPDATE 23:00: Over zes minuten EXTRA nieuws op RTL4, NOVA wist net al te melden dat een bron binnenin zegt dat het NIET goed gaat daar. Alle assistenten zijn nu binnen, val lijkt binnen nu en een uur te komen.

Update 23:20: Gaan we weer. Nederland 2 zendt een vage Spaanse kutfilm uit, RTL 4 de zoveelste herhaling van de Pfaffs en Politiek 24 een herhaling van het debat van gisteren. DOE NOU EENS NORMAAL NADENKEN, MENSEN. Desnoods dumpen ze gewoon een live stream van het Binnenhof op TV óf op internet, zolang er maar iets actueels bijgehouden kan worden qua beeld en geluid…

Update 23:40: RTL 4 heeft een extra uitzending om 00:01, tijd nieuwe uitzending NOS n.n.b

BREAKING NEWS 03:55: na urenlang beraad is de kogel door de kerk: het kabinet is… GEVALLEN. Precieze redenen nog niet duidelijk, binnen 5 minuten persconferentie, volgende week debat

Na vier kabinetten-Balkenende lijkt het Nederlandse volk eindelijk omgeslagen te zijn. Nog maar een kwart van alle Nederlanders heeft vertrouwen in het huidige kabinet, wat, gezien de omstandigheden, nog veel is. Ik denk dan ook dat van die 25% minstens de helft familie is van de zittende ministers/staatssecretarissen, dat kan eigenlijk niet anders.

Aangezien ik totaal geen leven heb, zat ik de afgelopen 72 uur continu te F5’en op de twitterpagina van o.a. Frits Wester, om nou eindelijk eens te lezen dat het kabinet gevallen was. En dan hebben we natuurlijk politiek 24 ook nog, dat alle debatten rechtstreeeks uitzond.

Daar wil ik nog even iets over kwijt… De NPO heeft zich, in mijn ogen, schandelijk gedragen. De eerste nacht deze week dat het kabinet bijna op z’n gat lag (dnsdag- op woensdagnacht) was er al hevige ruzie, werd er gedebatteerd tot 3 uur ‘s nachts en kwam er aan het eind een motie van wantrouwen. Waar dit allemaal op te zien was? De website van de NOS en het digitale themakanaal Politiek 24. Mijn inziens is het op z’n minst vreemd dat dit debat niet gewoon op Nederland 1, 2 of 3 te zien was. Nederland 1 snap ik dan wel, daar waren op dat moment de Olympische Spelen bezig, maar van Nederland 2 en 3 werd ook geen gebruik gemaakt, ondanks het feit dat op beide zenders herhalingen te zien waren van vage programma’s waar geen hond naar wil kijken om drie uur ‘s nachts.

Maar goed. Terug naar ‘De Val’, die er mogelijk toch nog gaat komen. As we speak is de ministerraad bezig, waar het kabinet zichzelf ervan gaat overtuigen dat het écht goed werk doet en écht moet blijven zitten. Emile Ratelband zou er zeker niet misstaan.
Het CDA gaat ervan uit de de definitieve beslissing voor 1 maart genomen moet worden, dus zij proberen de PvdA ervan te overtuigen om nou niks raars te gaan doen en gewoon een paar dagen af te wachten, dan zien we het over een paar dagen wel weer. Wouter Bos denkt er anders over: hij wil alléén een ministerraad volgende week als dan gewoon besloten wordt dat we uit Uruzgan vertrekken per 1 augustus.

…ja, ik begin ook in de war te raken. Vandaag is de ministerraad al bijeen om daar een beslissing over te maken. Wat voor nut zou het dan hebben om volgende week te zeggen (in een EXTRA ingelaste ministerraad) wat je nu al weet, nl. dat we toch gewoon vertrekken over ruim vijf maanden?!

Simpel: uitstel van executie. Het kabinet heeft ook wel door dat het Nederlandse volk ze spuugzat is. Een andere reden is er gewoon niet. Als het besluit vandaag al genomen kan worden, MAAK dat besluit dat. Wacht niet onnodig af. Ik begin zo langzamerhand het gevoel te krijgen dat we al sinds 2002 ‘afwachten’ tot het einde van Balkenende als staatshoofd. Totdat we als volk te horen krijgen dat het kabinet is gevallen, zullen we blijven smachten, tot we erbij neervallen. Wij of het kabinet. Het liefst dat laatste.

Zodra er meer nieuws is komt er een update!