..of juist niet bij het leven.

Helaasch heeft ons land gisteren dikke doei moeten zeggen tegen H. K. V. Mulisch. De beste man laat drie kinderen na: T. Vrouwen, D. Aanslag en D. O. v/d Hemel. Het zat er al een tijdje aan te komen, maar kut blijft het toch voor de familie en aanbidders, kan ik me voorstellen.

De NOS trekt zich hier niks van aan. Als het zou kunnen zouden ze een feestje organiseren op kosten van de nabestaanden. Want het zijn laffe honden. Dat zijn het. Gisteravond rond 21:20 verscheen het bericht op NOS Teletekst dat Harry Mulisch was overleden.

Onmiddelijk stond Twitter ondersteboven. Vreselijk, vond iedereen het. Vreselijker vond iedereen het toen het er vijf minuten later uitzag dat de NOS een foutje had gemaakt door het al te publiceren: hij zou nog helemaal niet dood zijn, ze waren zich gewoon alvast aan het ‘voorbereiden op wat er komen gaat. Sorry, zal niet meer gebeuren.’

Het leuke is: dezelfde Harry Mulisch was al eens doodverklaard door de NOS. Z’n In Memoriam stond al uitgebreid op de literaire pagina. Toen zeiden ze ook ‘foutje, zal niet meer gebeuren’.

Vanmorgen, 11 uur. Persbericht. Harry Mulisch dood. Hadden die imbecielen van de NOS toch gelijk gisteren. Maar wát is er nou gebeurd?

Een redacteur bij de NOS is een Mulisch-familievriend. Hij kreeg het te horen, bazuinde het rond maar vertelde er ook bij dat de familie liever had dat het vandaag pas bekend werd gemaakt, om 11 uur. Eén redacteur was dat enkele minuten later schijnbaar alweer vergeten en zette het bericht zonder pardon op teletekst.

Vandaag kwam de NOS met die verklaring. Daarbij werd gemeld dat er anno 2010 schijnbaar geen afspraken meer gemaakt konden worden met de familie over het moment waarop het naar buiten gebracht zou worden omdat Twitter te veel invloed krijgt en het nieuws daarmee te snel de ronde zou kunnen doen.

Samenvatting: niet de redacteur maakte de fout, maar de Twitteraars. Hoe DURVEN jullie het in je hoofd te halen om iets wat op NOS Teletekst staat voor waarheid aan te nemen en openbaar op Twitter te publiceren? Ik zou me ROT schamen als ik jullie was.

…ja, dikke doei NOS-volk, dat gaat er bij mij dus niet in. Ik zou e desbtreffende redacteur eerst maar eens een cursus ‘onder embargo houden’ laten volgen, alvorens de Twitters ervan te beschuldigen alles te snel te verspreiden. Lutsers.