Het is zaterdag 5 juni 2010. Wat dat betekent? Nog 6 dagen tot het WK begint. Niet dat dat me ook maar ene reet interesseert, want als Bertje met Dirk Kuijt en Ibrahim Afellay blijft spelen dan mogen we blij zijn als we twee punten bij elkaar hebben gesprokkeld aan het einde van de rit.

Neen, er is iets veel belangrijkers gaande. Als je nu nog niet weet waar ik het over heb verwijs ik je graag naar de uitgang (het kruisje rechtsboven) of hierrrr naar.

Kijkende naar de peiling van de met de week ongeloofwaardiger wordende Maurice de Hond wordt de VVD van de (nog steeds) kinderlijke Mark ‘waarom-zegt-niemand-tegen-mij-dat-ik-zo-lief-kijk’ Rutte de grootste met 36 zetels de grootste partij in den Tweede Kamer, op 7 zetels gevolgd door de PvdA. Wat dit inhoudt? Geen hond die het weet, aangezien het nog alle kanten op kan gaan. Niet dat de PvdA met nog 5 dagen te gaan 7 zetels kan inlopen op de VVD, maar omdat niemand nu kan zeggen hoe de coalitie eruit gaat zien na 9 juni.

Het CDA van JPB zou 23 zetels krijgen, de PVV 18 en de SP, ChristenUnie en D66 respectievelijk 12, 11 en 7. Groenlinks zou op 10 uitkomen en de SGP op 3. De Partij voor de Dieren komt uit op één.

Ja, samen zijn dit er 150. De Piratenpartij mag met de staart tussen de beentjes terug naar de kelder waar ze vandaan komen en krijgen samen met Rita Verdonk de mogelijkheid om samen een game te creëren waarin Tante Rita de hoofdrol speelt en zoveel mogelijk asielzoekers het land uit moet jagen met d’r grafkop. Mag ik dit zeggen? Of het mag of niet, ik heb het gezegd.

Laten we de mogelijke coalities bekijken. De coalitie VVD-PVV-CDA zou uitkomen op 36 + 23 + 18 = 77 zetels. Dit zou genoeg zijn voor een logische coalitie en gezien de partijprogramma’s is dit ook een mogelijke, logische coalitie. Hetgeen wat deze coalitie zo mogelijk maakt is dat ondanks de kleine catfights, deze drie partijen elkander wel weten te waarderen. Niet zo gek ook, aangezien het drie rechtse partijen zijn, ondanks enkele linkse standpunten van de PVV.

De linkse partijen, Groenlinks, D66, de SP en de PvdA zoeken elkaar niet op, waar de PVV, het CDA en de VVD dat wel doen. Daarom is het ook veel logischer dat er een rechtse coalitie gaat komen.

De grootste ‘vijand’ van deze drie rechtse partijen heet niet de PvdA maar Job Cohen. Deze knuffelamsterdammer leek op het juiste moment de opvolger te zijn van Wouter Bos. Het enige probleem was dat ‘ie kwalitiatief behoorlijk ondermaats was bij de debatten. Dit leidde dan ook tot aanval na aanval vanaf rechts. Waar een ervan politicus als Wouter Bos deze aanvallen misschien af had kunnen slaan, stond Job Cohen er beteuterd bij, keer op keer. Alsof ‘ie wenste dat hij de baan nooit had geaccepteerd en Bos een middelvinger in z’n gezicht had verkocht. Even een mededeling: ik zou het nog steeds met alle liefde doen. En niet enkel in Wouters porem.

Marianne Thieme had ook een goed idee. Althans, dat kondigde ze aan. Ze scheen wel trek te hebben in een hagelslagcoalitie met de Partij voor de Dieren, Groenlinks, D66, de ChristenUnie, de SP en de PvdA. Op welke manier zo’n coalitie ooit een verstandig besluit zou kunnen nemen zei ze er voor het gemak maar niet bij.

Het leek Pechtold (D66) en Halsema (Groenlinks) een goed idee om een vierpartijen-coalitie te hebben: VVD, CDA, Groenlinks, D66. Dit zijn (vandaag dan) 76 zetels. En dat terwijl één van de belangrijkste CDA-bobo’s binnen de partij heeft aangekondigd enkel tevreden te zijn met een coalitie met ongeveer 80 zetels. Oftewel: gaat er niet komen. Pechtold en Halsema snakken gewoon naar het mogen meeregeren, waar ze alles voor willen doen. Eisen stellen zal er voor hen niet inzitten. Het zijn net bijstandsmoeders die moeten kiezen tussen geen geld hebben om de twee kindjes op te voeden of zichzelf op de straat verkopen om wat geld te verdienen. Feit blijft: ze hebben zichzelf in het nauw gedreven. Zowel Halsema en Pechtold als de bijstandsmoeders. Enfin, bijstandsmoeders uitlachen doen we later wel.

Hier moeten twee kanttekeningen bij gemaakt worden: ten eerste, peilingen zeggen ook niet alles, ze zijn daarnaast iedere dag en bij iedere peiler weer anders. Ten tweede, de échte stemming is 9 juni pas. Er kan nog veel gebeuren in vijf dagen. Echter, ik durf er geld op te zetten dat de VVD de grootste wordt, het CDA vast wel wat zetels wegsnoept bij de CU en de PVV rond of op de twintig zetels uit gaat komen. Rutte is in een winning mood, Balkenende is een kwal maar de Gristenen blijven van ‘m houden en Wilders … tja. Is Wilders. Die man heeft meer aanhangers dan de meesten denken en waarschijnlijk ook wel hopen.

Om heel eerlijk te zijn zie ik Rutte en Balkenende niet samen regeren met Wilders. Ze hebben de afgelopen paar weken aardig vaak met ‘m geflirt, maar ze zullen ‘m uiteindelijk toch te extreem vinden qua immigratie-beleid, hoewel de VVD er weinig voor onder doet. Het is waarschijnlijk allemaal een spel geweest van de VVD en het CDA om de zwevende rechtse kiezer over te halen om op de VVD of op het CDA te laten stemmen, als ze Wilders té extreem vinden. De VVD plukt hier nu de vruchten van. Daarnaast zie ik de VVD ook niet graag met Groenlinks of de SP regeren. Conclusie? Het einde van de wereld voorspellen zou een makkelijkere klus zijn dan het voorspellen van de coalitie na 9 juni.

P.S. 1. Excuses voor het woord ‘grafkop’. Ik kon even niks beledigerends bedenken dus jullie zullen het voorlopig hiermee moeten doen.