En dan vooral op het EK. Op dit moment is de wedstrijd Duitsland – Turkije bezig, en man oh man, wat een fout maakte scheidsrechter Busacca zojuist. Duitsland had bij een 1-1 stand een O-VER-DUI-DE-LIJ-KE strafschop moeten hebben. Lahm rent het strafschop gebied binnen en Sabri gooit z’n knie even lekker tegen de lies van Lahm. De rest van de wereld maakte zich al klaar voor een strafschop, maar de scheids weigerde gewoon. Ik was die toeter-Turken vóór het toernooi al zat, laat staan nu.. Killing spree, anyone?

Enniewee, nou we het toch over het EK hebben, kan ik het net zo goed over andere arbitrale dwalingen hebben. Ik heb niet alles gezien, dus ik noem alleen op wat ik heb gezien en onthouden.

1: Nederland – Italië, Froidfeldt weigert tweede gele kaart te geven aan Gattuso na een geweldige overtreding op, ik meen,van Bonckhorst.

 2: Oostenrijk – Kroatië, landgenoot Pieter Vink geeft Pogotetz géén tweede geel na een 4-fouls-in-1-overtreding tegen Olic. Verschrikkelijke fout van Vink.

 3: Turkije – Kroatië, scheidsrechter Rosetti (half-Kroaat) dompelt Kroatië in rouw wanneer hij in de tweede helft van de verlenging maar één minuut extra aangfeeft (wat sowieso al niet vaak gebeurt), maar zeker twee minuten door laat spelen. In de tweede – onterechte – minuut van de verlenging scoren de Turken op dramatische wijze de 2-2 waardoor er strafschoppen volgen. De Kroaten zijn dusdanig geschokt door de té late gelijkmaker, dat maar liefst drie Kroaten een strafschop missen. De rest is geschiedenis.

 4: Zie mijn vorige blogbericht… Té schandalig.

5: Nederland – Rusland, de teruggetrokken tweede gele kaart en dus rode kaart voor Kolodin. De regels geven aan dat je nooit en te nimmer een gegeven kaart terug mag trekken. Die les heeft scheidsrechter Lubos Michel waarschijnlijk gemist bij de FIFA.

Zo zie je maar weer, een scheidsrechter kan gewoon de wedstrijd beïnvloeden door een foute beslissing. Dan kan je zeggen dat “dat de charme van de sport is”, maar dat hoort gewoon niet. Bij voorbeelden 1 en 2 heeft het niet te veel beïnvloed, maar bij 3, 4 en 5 dusdanig dat de getroffen landen er zomaar uitlagen. Vanwege de scheidsrechters is dit EK een beetje een lachertje geworden. Turkije in de halve finale? Rusland in de halve finale? Wát een EK! Ik kijk nou al uit naar het WK in 2010, met natuurlijk uitblinker Kevin Blom in de finale Togo – San Marino!