Je weet wel, die ‘hit’ van Marco B. een paar jaar terug. Nou, mooi niet dus. Kwam geen rood aan te pas gisteren. Was het aan het begin nog spannend (8 tegen 3 voor McCain aan het begin, even later 19 tegen 3) en had McCain zelfs een kleine kans om Florida te winnen, al gauw stond McCain in die staat 400,000 stemmen achter. Uiteindelijk teruggebracht tot 200,000 maar verlies is verlies verdomme. New York, Washington, Washington DC (al zijn de drie kiesmannen in DC vrijwel áltijd voor de Democraten), Illinois, Michigan, Ohio, Pennsylvania, Florida en Californië zijn de staten waar McCain fors verlies heeft geleden met respectievelijk 31, 11, 3 belangrijke, 21, 17, 20, 21, 27 en 55 kiesmannen. Als McCain het nou iets beter had aangepakt door gewoon rond te dwalen in die staten nadat hij de anderen had overtuigd had ‘ie een veel grotere kans gehad om te winnen. Momenteel is 96% van de stemmen geteld, maar aangezien Obama 349 en McCain 147 kiesmannen krijgt momenteel, is de uitslag al overduidelijk en doet de overige 4% er gewoon niet meer toe. Voor de republikeinen een dramatisch verloop van de verkiezingen met hoop, angst, maar vooral woede. Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat Obama het handig heeft aangepakt, maar het is eigenlijk nog juister als je zegt dat McCain het gewoon verkleaut heeft. Eerlijk is eerlijk, who the fuck gives a shit about Sarah Palin? Voor díe periode waarin de running mate gekozen moest worden was het ook een geweldige keuze, maar hij had beter iemand met meer ervaring kunnen nemen.

Gebeurd is gebeurd, niks kan het nog veranderen. Mijn verwachting is dat het land nu misschien wel economisch vooruit zal gaan (op een enkele hardwerkende man na), maar de problemen in het Midden-Oosten zijn wellicht nog láng niet voorbij met Obama aan het roer. In mijn ogen is ook een van de redenen dat Obama het is geworden dat de media zo links als de tyfus is, op FOX News na. Daarnaast (jawel, nog een reden) denken veel individuen in de VS dat Obama kan helpen om veel zo niet al hun problemen op te lossen. Dat kan niemand namelijk. Zijn die even genaaid de komende vier jaar.

Zoals Obama zelf al heeft aangegeven wil hij dolgraag een groot deel van z’n oh zo geweldige plannen uitvoeren, maar een paar van die plannen hebben misschien wel ruim vier jaar nodig. Tja, als over vier jaar de republikeinen worden gekozen (of wellicht gaat de wereld ten onder), dan kunnen ze weer van voor af aan beginnen.