Jawel dames en heren, het is weer zover. Schandaal numero zoveel tijdens de Amerikaanse verkiezingen. De afgelopen paar dagen staat er, naast McCain en Obama zelf, één man in de spotlights in Amerika: Joe the Plumber. Iedereen die het nieuws heeft gevolgd kent hem wel: hardwerkende man die z’n eigen zaakje wil beginnen. Deze man beweert, samen met McCain, dat Obama niet deugd als het neerkomt op het financiële plan voor de beginnende ondernemer.

Dat klopt eigenjlijk ook wel, de n00b ondernemer is er onder Obama véél slechter af dan bij McCain, maar als dan in de pers uitlekt dat Johnny de Loodgieter een belastingontduiker is à zo’n €250,000 (plus overige openstaande boetes die ook met belastingen te maken hebben) dan ben je niet goed bezig. Zo blijkt maar weer dat zelfs de kalende working class hero hypocriet kan doen. Om even op te noemen, in 2005 was de grote vriend vergeten om €100,000 extra aan te geven bij de belasting. In 2006 en 2007 dacht hij ‘krijg allemaal de vinketering maar, het woord belastingaangifte ken ik niet meer’.

Nog een interessant detail: Joe is officieel helemaal geen loodgieter… volgens de Amerikaanse loodgietersvakbond heeft hij de juiste papieren niet verkregen. Working class hero m’n aars, je mag dan wel hard werken, maar dat betekent niet dat je de belasting mag ontduiken, hoe zeer iedereen het ook zou willen doen…